Українці отримали можливість узаконити дачні будинки, житлові будинки і господарські будівлі, зведені без дозвільних документів

Будівельна амністія в Україні вступила в силу восени 2018 р По факту це легалізація дачних, житлових будинків і господарських будівель, які були побудовані без дозвільних документів. Під амністію потрапляють такі категорії об'єктів: садибні житлові будинки, садові, дачні споруди, гаражі, різні господарські будівлі загальною площею не більше 300 квадратних метрів, які були зведені з 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року. споруди сільськогосподарського призначення, побудовані до 12 березня 2011 р "Всі ці об'єкти повинні належати до об'єктів з незначними наслідками (СС1), які в свою чергу визначаються такими критеріями: рівень можливої ​​небезпеки для здоров'я і життя людей, які постійно перебувають на об'єкті (до 50 осіб); рівень можливої ​​небезпеки для здоров'я і життя людей, які періодично будуть перебувати на об'єкті (до 100 осіб); вартість об'єкта до 2500 мінімальних заробітних плат (9 млн. 307 тисяч 500 грн. За станом на 26.12.2018 року); не є об'єктами підвищеної небезпеки або впливають на навколишнє середовище; – не належать до пам'яток культурної спадщини і не розташовуються в їх охоронних зонах; максимальна поверховість 4 поверху. Також цільове призначення землі, на якому здійснено самовільне будівництво, має відповідати призначенню будівлі. Діє ця амністія безстроково, і скористатися нею можуть як ті, хто безпосередньо сам звів самобуд, так і люди, яким самобуди перейшли у спадок.

Для того, щоб оформити документи на будівництво, необхідно звернутися в органи державного архітектурно-будівельного контролю при виконавчих комітетах міської, селищної або сільської ради. На кінець минулого року в країні працювало 100 органів, уповноважених вирішувати питання будівельної амністії. На офіційному сайті ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція) зазначено, що для оформлення нерухомості, яка потрапляє під будівельну амністію, потрібні такі папери:

документ про технічну інвентаризацію, тобто техпаспорт. Щоб його отримати, потрібно звернутися до сертифікованого орган технічної інвентаризації.

Для будівель сільгосппризначення або об'єктів технічного призначення площею більше 100 квадратних метрів необхідно скласти звіт про проведення технічного обстеження об'єкта. • Заява на узгодження місця розташування об'єкта. • Декларація про готовність об'єкта до експлуатації. Документи подаються через Центр з надання адміністративних послуг та розглядаються до десяти днів. Під дію амністії не потрапляють багатоповерхівки, квартири і самовільно збудовані гаражі на прибудинкових територіях багатоповерхових будинків