Новина 4 В Україні змінили правила для ремонтів і реконструкцій будинків

В Україні розширили перелік будівельних робіт, для яких не потрібно отримувати дозволу і все узгоджувати. 20 березня 2019 року Кабмін затвердив відповідну постанову, розроблене Мінрегіонбудом: «Про внесення змін до переліку будівельних робіт, при яких не потрібні документи, що дають право на їх виконання, і після завершення яких об'єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію». Документ спрямований на об'єкти, які вже введені в експлуатацію, але з якихось причин потребують капітального ремонту та технічного переоснащення. Список того, що не потрібно узгоджувати виглядає наступним чином: Можна поміняти систему трубопроводів: водопостачання, теплопостачання, облаштувати будинок індивідуальними лічильниками тепла та ін.

  • Провести необхідний ремонт покрівлі, встановити сучасні протипожежні системи, провести необхідні ремонтні роботи по теплоізоляції фасаду, покрівлі, підвалу, цокольного поверху, стін в об'єктах класу наслідків СС2 (в передмісті в основному забудова не перевищує 9 поверхів, що відноситься до даної категорії) і СС3 (багатоповерхові будівлі). Раніше це стосувалося тільки малоповерхової забудови класу СС1.
  • Змінити пристрій прибудинкової території. Наприклад, провести реконструкцію дитячих і спортивних майданчиків, побудувати спеціальний майданчик для вигулу тварин.
  • Будівельники та ремонтники працюватимуть без додаткових паперів. Завдяки цьому документу, будь-які ремонтні роботи, які не стосуються зміни несучих конструкцій, можна виробляти досить швидко без зайвих бюрократичних процедур. Перш за все, кажуть будівельники, спрощується процес ремонту і часткової реконструкції застарілих будівель. Лібералізація не поширюється на пам'ятники архітектури і зодчества.